Mögel

Mögelanalys

Mikrobiell påväxt i byggnader är ett vanligt problem som kan leda till allvarliga skador och hälsorisker. Mögel, rötsvamp och hussvamp är några av de vanligaste mikroorganismerna som påverkar byggnadsmaterial och inomhusmiljö.

Mögelanalys av byggnadsmaterial

Vi erbjuder analys av byggnadsmaterial, exempelvis gips, trä, isolering och tapet. Denna analys rekommenderas till dig som vill konstatera en skada eller se utbredningen av existerande skada. Provmaterial placeras i papper eller ett kuvert.

Mögelsporer i petriskål.

Mögelanalys av luftprov

Hyr en pump av oss för provtagning av inomhusluft. Den är enkel att använda och filtret analyseras för att se om det förekommer mikroorganismer i luften.

Mögel i petriskål i förstoring.

Fukt och mögel påverkar inomhusmiljön negativt

Fuktskador och mögelskador kan uppstå på olika sätt och kan leda till stora materiella kostnader. Förutom skador blir människor och djur sjuka. En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att hela 1,4 miljoner svenskar bor i bostäder med synligt mögel eller mögellukt.

Om mögel påträffas på en vind är isoleringen i vindsbjälklaget kontaminerat. Om luftpassager ned till inomhusmiljön finns, hjälper det inte att bara sanera innertaket på vinden. Om blindbotten i torpargrunden är mögelskadad så kan man räkna med att isoleringen i golvbjälklaget också är skadad, antingen genom direkt påväxt eller indirekt genom kontamination. I och med detta finns det en stor risk att inomhusmiljön har blivit kontaminerad av ett angrepp i husets klimatskal eller riskkonstruktioner (torpargrund, krypgrund, källare, vind och kallvind).

Mögel – en allvarlig hälsofara

Mögel är en typ av mikroskopiska svampar som trivs i fuktiga miljöer. Det finns många olika arter av mögel och de kan växa på nästan alla ytor, inklusive trä, gips och textilier.

Tecken på mögel är synliga fläckar i olika färger, vanligtvis svart, grön, blå eller vit. Den har en distinkt, unken lukt och påträffas i fuktiga eller vattenskadade områden i byggnaden.

Mögel kan orsaka en rad hälsoproblem, särskilt för personer med allergier, astma eller andra andningsproblem. Symtom kan inkludera nästäppa, rinnande näsa, ögonirritation, hosta och väsande andning samt hudirritation. Långvarig exponering av svartmögel kan ge livslånga hälsoproblem, så som kroniska lungproblem. Barn är särskilt känsliga och kan utveckla astma.

Svartmögel på innervägg.

Rötsvamp

Rötsvamp är en grupp svampar som bryter ner trä och orsakar röta. Det finns två huvudtyper av rötsvamp: brunröta och vitröta.

  • Brunröta bryter ner cellulosa i träet, vilket gör att träet blir sprött och mörkt. Den är vanlig i fuktiga utrymmen, som källare och krypgrunder.
  • Vitröta bryter ner både cellulosa och lignin i träet, vilket gör att träet blir mjukt och blekt. Den förekommer ofta i fuktiga och dåligt ventilerade områden.

Även om rötsvamp inte direkt orsakar hälsoproblem, kan de leda till strukturella skador på byggnaden, vilket kan skapa farliga situationer.

Hussvamp

Hussvamp, även känd som ”äkta hussvamp” eller Serpula lacrymans på latin, är en av de mest destruktiva träförstörande svamparna i byggnader. Den kan snabbt sprida sig och orsaka omfattande skador.

Tecken på hussvamp är en distinkt, svampig lukt. Man ser bomullsaktiga, vita till gråaktiga mycelium på träytor; rödbruna sporer som kan damma av sig på ytor nära angreppsområdet; samt mörka, spröda trädelar som lätt kan brytas av.

Precis som rötsvamp orsakar hussvamp främst strukturella skador. Men de skador som hussvamp orsakar kan leda till att byggnadens stabilitet äventyras, vilket kan vara farligt för de boende. Hussvampen trivs i fuktiga miljöer och kan därför bli ett problem i byggnader där det finns vattenläckage, fuktproblem eller dålig ventilation.

Hur farligt är påväxter för hälsan?

Mögel är den huvudsakliga mikrobiella påväxten som direkt påverkar hälsan, med allergiska reaktioner och andningsproblem som vanliga symtom. Rötsvamp och hussvamp orsakar främst strukturella skador på byggnader, vilket indirekt kan leda till hälsoproblem genom ökad risk för mögelbildning.

  • Allergi och förvärrad astma
  • Försämring av hudrodnad, klåda, hudutslag, eksem
  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Yrsel
  • Irritation i ögon, övre luftvägar, regelbundna infektioner i luftvägarna
  • Ont i halsen, heshet, hosta och nysningar
  • Tung andning, täppt näsa, snuva, bihåleinflammation
  • Koncentrationssvårigheter
  • Sömnsvårigheter och trötthet