Gränsvärden för PFAS i livsmedel
Post Date: 2022-12-29
Inom EU införs det från den 1 januari 2023 gemensamma gränsvärden för vissa PFAS-ämnen i animaliska livsmedel.
Bland annat gäller gränsvärdena för livsmedlen nedan och kommer att utökas till fler kategorier.
Från den 1 januari 2023 får inte dessa livsmedel säljas som innehåller mer än gränsvärdet. Anledningen till att ett gränsvärde sätts är för att människan ska kunna få i sig livsmedel och vatten under sin livstid, utan risk att få i sig för mycket PFAS. Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) har gjort bedömningen att vatten och olika livsmedel är orsaken till att många i Europa får i sig för mycket PFAS.
Livsmedelsverket i Sverige har gjort regelbundna undersökningar avseende PFAS i mat från butik sedan 2005. De har inte funnit några höga halter. De livsmedel som produceras i områden med mycket PFAS i miljön – och livsmedel generellt – skall undersökas. Detta har regeringen gett i uppdrag till Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och SLU.
EU:s Officiella Tidning | Gränsvärden för högfluorerade ämnen i vissa livsmedel »
Vi utförde nyligen en analys som visar att även puts kan innehålla asbest - något som sällan misstänks. read more
Ett av veckans uppdrag var dammprov på tejp där två asbestsorter påträffades precis intill varandra. Fibrerna är vackra, men ack så farliga. read more
Allt fler väljer att analysera luft- och dammprover under och efter asbestsaneringar. read more
Cirka 18 000 arbetare i Sverige utsätts årligen för krom 6 - ett cancerframkallande ämne. read more
Vi har lyssnat på er och har förbättrat våra analysrapporter ytterligare! read more