Förorenad mark
Post Date: 2024-09-11
Förorenad mark är ett osynligt men allvarligt hot som kan påverka både människors hälsa och vår miljö. Utsläpp, spill och annan industriell verksamhet har skapat många områden där marken är förorenad med giftiga ämnen. Men vad döljer sig egentligen under ytan, och varför är förorenad mark så farlig?
Den främsta källan till förorenad mark är industriell förorening, där utsläpp från fabriker, raffinaderier, gruvdrift och andra anläggningar kan föra giftiga ämnen direkt ner i jorden. Kemikalier som tungmetaller (till exempel bly, kadmium och kvicksilver), organiska föreningar som polycykliska aromatiska kolväten (PAH), och industriella biprodukter som polyklorerade bifenyler (PCB) är vanliga föroreningar.
Men föroreningar kommer inte bara från industriella källor:
Förorenad mark har en rad negativa konsekvenser för både miljön och människors hälsa:
För att identifiera och hantera förorenade områden är noggrann provtagning och analys av marken avgörande. Följande metoder används ofta:
För att motverka och minimera effekterna av förorenad mark krävs ett omfattande samarbete mellan olika aktörer – myndigheter, företag och allmänheten. Detta inkluderar:
Vill du veta mer om analyser av förorenad mark?
Vi erbjuder ett brett utbud av analyser för att bedöma förorenad mark, inklusive jord, sediment, slam och vatten. Kontakta oss för rådgivning och prisuppgifter på 031-83 29 00 eller via info@miljoanalyser.se.
En ny studie visar att byggarbetare som utsätts för damm och partiklar kan löpa en större risk att utveckla kronisk njursvikt. read more
På Maivab gillar vi att fira de små sakerna som ger glädje i vardagen, och vad passar bättre än att samlas kring något så härligt som kanelbullar? read more
Äldre byggnader har sin charm, men de bär också på en del osynliga risker. read more
Vi hanterar komplexa frågeställningar och har bidragit med vår expertis inom olika områden. read more
Vi hjälper dig bland annat med tolkning av analyser utförda av andra laboratorier. read more
Från den 1 juli 2024 inför Livsmedelsvärket nya riktvärden för dricksvatten från egna brunnar. read more