Asbest förekommer i mer än 3 000 produkter – det är kort och gott en ansenlig mängd. Med tanke på dess användbara egenskaper (det brinner inte, isolerar ljud och vissa asbestfibrer kan man göra tyg av) är det inte så konstigt att det förekommer i så många produkter.
Fibrerna är så små att de inte kan ses med blotta ögat, en analys ger ett klart besked om asbest förekommer i materialet eller inte. Asbest är hälsofarliga fibrer där även en liten mängd, som kommer ner i lungorna, kan utvecklas till exempelvis asbestlunga eller lungcancer.
Ordet asbest används på olika mineralsilikater som är fintrådiga och fibrösa. Krokidolit (packnings- och isolermaterial, brandskydd) och amosit (isolering, rörböjar och röravslut) anses vara de hälsofarligaste formerna av asbest.
En lista om var asbest kan finnas ser du på sidan
Var-finns-asbest.se »
År 2016 avled cirka 1 100 personer i Sverige av asbestrelaterade sjukdomar. Det tar tid innan man märker av att något är fel i kroppen och när diagnosen ställs är det oftast för sent.
För att ett företag ska kunna utföra en asbestsanering i Sverige krävs att personalen är utbildad och att företaget har ett officiellt tillstånd av Arbetsmiljöverket.
Maivab är ett analyslaboratorium där våra kemister, med gedigen utbildning och erfarenhet, kontrollerar om det finns asbest i material, mark, damm eller på tejp. En luftanalys kan visa om inomhusluften är fri från asbest eller andra ämnen.
Behöver du ett snabbt svar?
Vi erbjuder olika analystider där vår snabbaste asbestanalys avser materialprov på 2 timmar.
Vill du veta mer är du alltid välkommen att ringa oss på 031-83 29 00.
Förorenad mark är ett osynligt men allvarligt hot som kan påverka både människors hälsa och vår miljö. Utsläpp, spill och annan industriell verksamhet har skapat många områden där marken är förorenad med giftiga ämnen. Men vad döljer sig egentligen u... read more
Äldre byggnader har sin charm, men de bär också på en del osynliga risker. Många äldre fönster innehåller material som asbest och bly, vilket kan utgöra en allvarlig hälsorisk om de inte hanteras korrekt.På äldre fönster kan det finnas:Fönsterkitt so... read more
Vänd dig till oss med dina utmaningar!Vi hanterar komplexa frågeställningar och har bidragit med vår expertis inom områden som:Arbetsmiljö | Allergiska reaktionerFörsäkringsfrågor | FuktskadorMark | Bedömning av föroreningsnivåerUtsläpp | Sotflagor; ... read more
Vi hjälper dig bland annat med tolkning av analyser utförda av andra laboratorier. read more
Från den 1 juli 2024 inför Livsmedelsvärket nya riktvärden för dricksvatten från egna brunnar. read more
Från den 1 januari 2026 gäller nya gränsvärden för PFAS i vatten och mat. read more