Upptäckt av asbestfibrer i puts

Upptäckt av asbestfibrer i puts

PRESSMEDDELANDE  | Göteborg 10 mars 2025

Vi har länge vetat att asbest kan förekomma i puts som en restförorening från intilliggande material, särskilt fix. Men nu kan vi med säkerhet säga att asbest även kan finnas i själva putsen.

För omkring tio år sedan uppdagades att fönsterkitt kan innehålla asbest – en upptäckt som förändrade synen på riskerna med äldre byggmaterial. På samma sätt visar vår senaste analys att även puts, som sällan misstänks, kan innehålla asbestfibrer. Detta understryker vikten av att vara medveten om att även material som länge ansetts säkra kan dölja farliga risker.

En oväntad upptäckt. En oväntad risk.

En kund lämnade in tre prover från en lägenhet där puts från olika utrymmen analyserades. Materialet bestod av flera lager puts och färg – en kombination som sällan förknippas med asbest.

Vi på Miljöanalyser i Väst AB (Maivab) vet att äldre byggmaterial kan innehålla oväntade risker – och just därför är en noggrann analys avgörande. Vid undersökning påträffades fibrer av sorten antofyllit, en typ av asbest som använts i vissa byggmaterial.

Tidigare har små mängder asbest påträffats i puts, men då som rester från intilliggande material som fix, där asbest är vanligt förekommande. I detta fall var mängden fibrer betydligt högre än vad vi tidigare sett och var koncentrerat till ett mellanlager av puts och färg i samtliga prover. Denna upptäckt belyser allvaret och den potentiella risken för byggbranschen och alla som arbetar med äldre byggmaterial.

Vi publicerar denna information eftersom vår analys understryker vikten av att aldrig ta något för givet. Provtagning och analys bör alltid genomföras innan ingrepp i byggmaterial – även i material som tidigare bedömts som säkra.

Asbestanalys av puts med färg.
Provmaterialet med puts och färg i flera lager. | Bild: Maivab 2025
Asbestanalys av puts från vägg: Antofyllit
Asbestfibrer av sorten antofyllit i blått. | Bild: Maivab 2025

Risker för hantverkare och byggpersonal

Upptäckten väcker en viktig fråga: hur ofta hanteras puts och färglager utan att någon misstänker asbest?

Även om intakt puts inte utgör en direkt fara, kan fibrer frigöras vid skador eller ingrepp i materialet. Vid arbeten som slipning, borrning eller rivning kan asbest frigöras och spridas i luften – en risk för både hantverkare och de som vistas i byggnaden.

Vi vet att många målare, elektriker, VVS- och byggarbetare dagligen arbetar i äldre fastigheter utan att alltid känna till materialens fulla sammansättning. Det här är en risk som kan undvikas. Med rätt analys före arbetet kan farliga överraskningar elimineras i tid.

Borrning i vägg kan frigöra asbestfibrer.
Asbestdamm kan frigöras vid borrning, slipning eller rivning av putsade ytor.

Vad betyder det för bygg- och saneringsbranschen?

Fyndet visar att vi måste vara mer vaksamma på vad äldre byggmaterial faktiskt innehåller. En säker arbetsmiljö börjar med kunskap – och att aldrig ta något för givet.

När asbest upptäcks krävs särskilda åtgärder och en sanering måste ske enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer. Med noggranna analyser kan vi identifiera risker tidigt och minimera både hälsorisker och onödiga förseningar i byggprojekt.

Tillförlitliga analyser för en tryggare arbetsmiljö

För att säkerställa pålitliga resultat använder vi en ackrediterad metod för att identifiera asbestfibrer i byggmaterial, damm och dammprov på tejp.

Genom att lämna eller skicka in ditt provmaterial till oss får du en snabb och noggrant genomförd bedömning av om provmaterialet innehåller asbest. En enkel åtgärd som kan göra stor skillnad.

Har du frågor eller funderingar?
Kontakta oss!

Primotech, mikroskop. Bild: Astro Sweden

Sidan är uppdaterad med var puts kan finnas
Var finns asbest »

Publicerat: 2025/03/10 | Uppdaterad: 2025/04/02

Maivab i media

Vårt arbete uppmärksammas i olika branschmedier. Här kan du se några av de senaste publiceringarna där Maivab nämns:

Mars 2025

Vi strävar efter att bidra med kunskap och tydlig information inom miljöanalyser och arbetsmiljö. Genom dessa publiceringar når vi ut till fler och skapar medvetenhet kring viktiga frågor i branschen.